• Uye Ol

Google Alpha Go VS Lee Sedol Pro 9 Dan, (Kore)

Karşılaşmalar oyuncu başına 120 dakika ve 3*60 saniye byo yomi zaman kurallarına göre  19*19 tahtada ve even (handikapsız - eş seviyede), Çin sayma kurallarına göre (Oyun bittiğinde tahta üzeriğndeki taşlar ve alanlar sayılır, esirler sayılmaz, komi 7,5'tur.) olarak gerçekleşecek.

 

Karşılaşmalar deepmind'in youtube kanalı, Kore Baduk Tv ve WBaduk Go sunucusu üzerinden yayınlanacaktır.

Deepmind youtube kanalı:  https://www.youtube.com/channel/UCP7jMXSY2xbc3KCAE0MHQ-A

Karşılaşmanın kazananı 1 milyon dolar ile ödüllendirilecek. Alpha GO'nun yazılımcı şirketi Deep Mind karşılaşmayı Alpha GO'nun kazanması durumunda kazanılacak 1 milyon doların UNICEF'e bağışlanacağını açıkladı. Kore'nin önde gelen go oyuncuları ve kurumları kesinlikle Lee Sedol'u favori gösteriyorlar ve Alpha GO'nun 5 karşılaşmanın 2 sini bile kazanmasını büyük bir süpriz olarak görüyorlar.


Karşılaşmayı Lee Sedol'un 5-0 kazanması durumunda bu konudaki yapay zeka çalışmaları uzun yıllar için tekrar rafa kalkarken, Alpha GO'nun 5-0 yenmesi durumunda 4000 yıldır oynandığı varsayılan antik çin oyunu GO'nun tarihinde kesinlikle yeni bir çağ başlayacak.

1. KARŞILAŞMA,  LEE SEDOL (siyah) - ALPHA GO (beyaz) : 0-1
9 Mart 2016'da Türkiye Saati ile  06:00 - 09:33 saatleri arasında oynana karşılaşma Lee Sedol'un 185. hamlesinde terk etmesiyle sonlandı ve ilk maçı Alpha GO kazandı. Oyun boyu dengede ve puanların yakın gittiği karşılaşmada Alpha Go komi ile üstünlüğünü korudu. Farkın komi içinde olmasına rağmen rakibinin gücüne saygı duyan Lee Sedol ilk oyunu terk ederek kaybetti.

2. KARŞILAŞMA,  ALPHA GO (siyah) - LEE SEDOL (beyaz) : 1-0

 Türkiye saati ile 10 Mart 2016 Perşembe günü saat 06:00'da başlayan karşılaşmayı Alpha GO ikinci kez, rakibinin terk etmesiyle kazandı. Bu karşılaşmada Alpha GO Siyah, Lee Sedol Beyaz taşlar ile oynadı. Oyunda Lee Sedol'le önemli değişimlere girmesine rağmen oyunu önemli bir puan farklı ile domine eden taraf Alpha GO idi. 211 hamle süren karşılaşmada Lee Sedol terk ettiğinde Alpha GO  10,5 puan öndeydi. 

3. KARŞILAŞMA,  LEE SEDOL (siyah) - ALPHA GO (beyaz) : 0-1

 Türkiye saati ile 12 Mart 2016 Cumartesi günü saat 06:00'da başlayan karşılaşmayı Alpha GO üçüncü kez, rakibinin terk etmesiyle kazandı. Oyuna siyah başlayan Lee Sedol'ün rakibine büyük bir moyo vermesini düşünmesi ile bun alanda içerde yaşamak istedi. Rakibin bir gurubunu kesip ko başlatan Lee Sedol, karışık ko yarışında makul sayıda ve büyüklükte tehdit bulamayacağı kararını vererek 176. hamle süren oyunda terk etti. 5 Maçın 3'ünü kaybeden Lee Sedol seriyi kaybetmiş oldu fakat bu karşılaşmalardan sonra bir maç kazanabilmeye çalışıcak.

 

4. KARŞILAŞMA,  ALPHA GO (siyah) - LEE SEDOL (beyaz) : 0-1

 

Türkiye saati ile 12 Mart 2016 Cumartesi günü saat 06:00'da başlayan karşılaşmada Lee Sedol, Alpha GO'nun terk etmesi ile ilk kez kazandı. 180 hamle süren karşılaşmada  oyunun ortra safhasında Lee Sedol'ün büyük bir siyah grubu öldürmesi ile oyunu domine etmesi ile devam etti. Alpha go terk ettiğinde tahtada Lee Sedol yaklaşık 30 puan öndeydi.

 

 

5 KARŞILAŞMA,  LEE SEDOL (siyah) - ALPHA GO (beyaz) : 0-1

 

Türkiye saati ile 15 Mart 2016 Salı günü saat 06:00'da başlayan karşılaşmada Lee Sedol'un terk etmesi ile Alpha GO 4.kez kazandı. 280 Hamle süren karşılaşma Alpha GO'nun açılışta oluşturduğu mükemmel moyoya Lee Sedol'un mükemmel sızma ve alan azaltma teknikleri ile kuşkusuz ki 5 maçın en heyecanlı, en öğretici ve en keyifli karşılaşması idi. Lee Sedol karşılaşmayı terk ettiğinde sadece 1,5 puan gerideydi fakat tahta kazanılabilecek 2 puan yoktu.

 

5 KARŞILAŞMA SONUCU: ALPHA GO (4) - LEE SEDOL (1)

 

 

 

 

Haber ağımıza katıl

Bizi takip et

İletişim

www.gooyunu.com :

İstanbul, Türkiye

Telefon:

(505) 335-2074

Email:

iletisim@gooyunu.com

"; urchinTracker(); /* ]]> */